“Made in Serbia” punjači za elektromobile

“Made in Serbia” punjači za elektromobile

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Udruženje inženjera elektrotehnike i Nacionalna asocijacija električnih vozila pokrenuli su projekat „si čardž net“ za prozvodnju prvog punjača za električna vozila u Srbiji.

Projektna dokumentacija za prvi srpski punjač trebalo bi da bude gotova do kraja februara 2018, a izrada prvog prototipa do kraja iste godine.

Prvi prototip punjača za električna vozila domaće proizvodnje, građani će, ako sve bude po planu, moći da vide već sledeće godine. „Made in Srbija“ punjač, mogle bi da koriste i zemlje u regionu, a i šire.

„Srpska privreda bi proizvodila, pre svega i za inostrano tržište. Mislim na regionalno tržište jer nema regionalnih proizvođača. Tako da je šansa za Srbiju ako odmah krene, da osvoji regionalno tržište. Inicijalna sredstva su otprilike oko milion i 200 hiljada evra, da bi se pokrenulo razvijanje takvog projekta“, kaže član UO Nacionalne asocijacije električnih vozila Radomir Žikić.

Iz Nacionalne asocijacije električnih vozila tvrde da su odlučili da prototip bude jačine 50 kilovata, za šta je, kažu, projektna dokumentacija pri kraju i nju završavaju volonterski. Međutim, bez pomoći države, moglo bi da se desi da i ovaj projekat ostane slovo na papiru.

„Naišli smo na razumevanje, određeno startno u dva ministartva, u Ministarstvu nauke i energetike. Očekujemo da konkretnu priču od njih dobijemo u narednih mesec do dva. Priča se svodi na varijantu konkretne pomoći i učešća države, jer drugačije nije realno da se pokrene dalje od projektne dokumentacije“, kaže Ivan Vulović iz Nacionalne asocijacije električnih vozila.

Ako država ne posluša njihove predloge, pokušaće, tvrde, da sredstva obezbede preko investitora.

Nema vremena za gubljenje

„Cena kilometra na vozilo na električni pogon je dramatično manja nego što je to slučaj sa konvencionalnim vozila. S druge strane najveći doprinos koji mi dobijamo pored te ekonomičnosti i fleksibilnosti jeste i ekološki aspekt“, rekao je direktor sektora industrije u Privrednoj komori Srbije Miroslav Lutovac.

Prema rečima sagovornika, ta industrija uposlila bi veliki broj ljudi. Za nekoliko godina električni automobili biće pristupačniji i srpskom džepu jer će proizvodnja biti masovnija.

Slično će biti u oblasti proizvodnje punjača. Tako da je kada je ova oblast u pitanju, vremena za gubljenje nemamo.

U toku ove godine na dva mesta na autoputu postavljeni su punjači za električna vozila.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

(Visited 35 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE