Mračni web: Koliko vredi vaš identitet na crnom tržištu?

Mračni web: Koliko vredi vaš identitet na crnom tržištu?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Vama lični podaci vrede mnogo. A lopovu koji želi da vam ukrade identitet? Platiće mnogo manje nego što mislite.

Overene kreditne kartice s visokim limitom iz zemalja kao što su SAD, Japan i Južna Koreja na mračnom webu prodaju se za bitkoine u protivvrednosti od 10 do 20 američkih dolara, navodi se u godišnjem izveštaju o sajber kriminalu kompanije Secureworks, koju poseduje Dell.

Šta je mračni web?

U izveštaju se opisuje kao ‘grupa internet foruma, lažnih digitalnih prodavnica i soba za razgovor koje kriminalci koriste za kovanje saveza, razmenu alata i tehnika i prodaju ukradenih podataka, poput podataka o bankovnim računima, informacija pomoću kojih je moguće prepoznati konkretnu osobu i slično.

Overena kreditna kartica je ona koju je kriminalac prodavač isprobao za obavljanje transakcija i utvrdio da još nije otkazana. Neoverene kartice moguće je nabaviti na veliko za sitan novac.

Kriminalcima su najdraže poslovne kartice

Kriminalci najviše vole poslovne kartice jer ponekad ne postoji ograničenje za potrošnju. Tako overena platinasta kartica American Express može da postigne cenu i do 20 dolara, dok će obična (bez velikog limita) biti prodata za oko devet. Jedno od ilegalnih tržišta na kojem se obavljaju transakcije ovakve vrste je Trump’s Drump.

Ali, to nije sve. Na prodaju su, navodi se u izveštaju, ponuđeni puni identiteti pojedinaca za samo 10 dolara.

Fulz, kako se naziva ta roba, zapravo su dosjei koji nude finansijske, geografske i biografske podatke o žrtvi, dovoljni za krađu identiteta ili prevaru zansovanu na lažnom predstavljanju. Kriminalci, na primer, pomoću tih podataka mogu da zaobiđu tajna pitanja kojima se potvrđuje identitet na raznim internet servisima.

Osetljiviji podaci, poput onih za popunjavanje poreske prijave u SAD-u, su skuplji: prema podacima istraživačke skupine IBM X-Force, koštaju između 40 i 50 dolara.

Bitno je naglasiti da kriminalci ne zanemaruju nijednu ličnu informaciju, već ih gomilaju dok ne skupe dovoljno za pokušaj prevare, piše Bloomberg.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Pixabay

(Visited 89 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE