NBS najavila uklanjanje prepreke za online plaćanja

NBS najavila uklanjanje prepreke za online plaćanja

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Elektronska trgovina trebalo bi da i u našoj zemlji postane deo svakodnevnog života, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na konferenciji Elektronska trgovina u Srbiji – siguran put za kupovinu na internetu, navedeno je u saopštenju NBS.

Narodna banka upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka – takozvani interchange fees, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja. Intenzivno radimo i na pripremi za uvođenje sistema za instant plaćanja, a uskoro ćemo objaviti još jedno zakonsko rešenje koje će doneti brže i jednostavnije menjanje banke i veću transparentnost provizija – rekla je Tabaković.

Ona je navela da je “zajednički cilj da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usluge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka“.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

Tokom panel diskusija predstavnici NBS, preduzeća, banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.

Na konferenciji je bilo reči i o pokretanju, vođenju i razvoju e-poslovanja iz Srbije, sa akcentom i na domaće i na inostrana tržišta, na koji način su učesnici panela rešili probleme elektronskog zaključivanja ugovora, plaćanja i naplate, uvoza, izvoza i dostave robe, oglašavanja svojih proizvoda, obračunavanja poreza, pružanja podrške korisnicima, rešavanja reklamacija.

Na skupu se razgovaralo i o značaju e-trgovine u Srbiji kako za velike sisteme, tako i za sve one koji to žele da postanu, kakva je percepcija internet preduzetnika u vezi sa e-commerce uslugom poslovnih banaka i o Narodnoj banci Srbije kao regulatornom telu, kako se koristi PayPal, koji su to alternativni metodi plaćanja (kriptovalute).

Izvor: eKapija

(Visited 134 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE