Programirajte jednu od najpoznatijih igara svih vremena

Programirajte jednu od najpoznatijih igara svih vremena

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Pre 45 godina predstavljen je Pong, jedna od najpopularnijih arkadnih igara svih vremena.

Igra za dvoje igrača, sa izuzetno jednostavnom 2D grafikom, uspela je nakon lansiranja 1972. godine za kratko vreme da osvoji srca miliona igrača širom sveta.

Koncept igre bio je zasnovan na stonom tenisu, pri čemu su dve bele pravougaone pločice na crnoj pozadini predstavljale rekete, a beli kvadratić loptu. Cilj igre bio je odbaciti lopticu u prostor iza protivničkog reketa.

Nakon arkadne verzije Ponga, pojavila se i kućna verzija igre, a njihov nastanak utabao je put razvoju gejming industrije.

Povodom 45 godina objavljivanja Ponga predstavljamo nekoliko zanimljivosti u vezi sa ovom igrom:

1. Pre nego što su osnovali kompaniju Atari, Nolan Bušnel i Ted Dabni stvorili su igru Computer Space 1971. godine. Reč je o prvoj igri koja se ikada našla u komercijalnoj prodaji.

2. Bušnel je na ideju o Pongu došao nakon što je video elektronsku verziju ping-pong igre koja se igrala na uređaju Magnavox Odyssey, prvoj komercijalnoj kućnoj konzoli suparničke kompanije Magnavox.

3. Pre nego što je Atari objavio Pong, Bušnel je potpisao prvi ugovor sa korporacjom Bally Manufacturing u vezi sa razvojem igre zasnovane na vožnji automobila.

4. Autor Ponga Alan Alkorn, stručnjak iz oblasti elektroinženjerstva i kompjuterskih nauka, prethodno je sarađivao sa vlasnicima kompanije Atari na brojnim inovacijama u oblasti video reprodukcije.

5. Alkorn pre Ponga nije imao iskustva u razvoju video-igara. Bušnel mu je zapravo dao zadatak da osmisli Pong kao deo trening programa za zaposlene.

6. Uređaj na kojem je pokrenut prototip Ponga sastojao se od crno-belog televizora, smeštenog na drvenoj komodi širine 1.2 metara, u kojoj su se nalazili kablovi. Sa strane se nalazio mehanizam za ubacivanje novčića, preuzet iz jedne perionice veša, koji je bio smešten u kartonskoj kutiji za mleko.

7. Uređaj je u avgustu 1972. odnesen u jedan lokalni bar, gde je bio postavljen za igranje. Igra je toliko oduševila posetioce bara, da su mnogi dolazili samo da igraju Pong.

8. Nekoliko dana nakon postavljanja igre pojavili su se i prvi tehnički problemi. Alkorn je, naime, tokom pregleda mašine shvatio da je mehanizam prepun novčića.

9. Bušnel je s teškom mukom došao do finansija za umnožavanje i distribuciju igre jer je Pong bio smatran varijacijom flipera koji je u to vreme bio povezivan sa mafijom i svetom kriminala.

10. Prvi Pong uređaji proizvođeni su vrlo sporo: samo 10 mašina na dan, od kojih mnoge nisu ‘preživele’ testiranje. Atari je vremenom usavršio proces proizvodnje i počeo da pravi mnogo veći broj mašina. Do 1973. godine, kompanija je primila 2.500 porudžbina, a do kraja 1974. prodato je 8.000 uređaja.

Ukoliko imate iskustva sa programiranjem u Javi, u okviru zanimljivog tutorijala na YouTube kanalu The Coding Train možete videti kako se pravi Pong.

Potpuni početnici mogu učiti kodiranje na besplatnim sajtovima poput Codecademy, SoloLearn i freeCodeCamp, a tu je i obilje literarure u okviru edicija “For Dummies” i “Head First”.

Izvor: B92

(Visited 34 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE