teens

Britanski Ofcom, kao nezavisno telo zaduženo za prismotru telekoma u toj zemlji, objavio je istraživanje koje kaže da čak dve trećine ispitanih tinejdžera, starosne dobi od 12 do 15 godina, nije uspelo da prepozna Google Ads reklame tokom pretrage. Situacija je još alarmantnija u grupi od 8 do 11 godina gde je manje od jedne petine ispitanika prepoznalo oglašavanje na “početnoj stranici Interneta”.

Direktor istraživanja Ofcoma, James Thickett, napisao je u analizi da Internet danas pruža mnogo mogućnosti za spoznavanje sveta iz različitih uglova, ali da krstarenje “digitalnim vodama” ipak zahteva veštine i znanje koje digital natives ne poseduju u velikom broju.

Istraživanje koje je sprovedeno početkom godine, sadržalo se od skrinšota upita za reč “trainers” (patike), dok su tinejdžeri pred sobom imali ponuđeno tri odgovora: a) Ads, b) relevantni rezultati i c) najpopularniji rezultati. Uprkos činjenici da su sponzorisani rezultati bili obeleženi narandžastim okvirom, 31% ispitanika od 12 do 15 godina prepoznalo je reklame, dok je ta brojka svega 16% kada govorimo o grupi od 8 do 11 godina. Štaviše, 46% ispitanih tinejdžera nije moglo da odgovori na pitanje finansira li se Google od reklama.

Stvari postaju još interesantnije kada govorimo o YouTubeu i drugim servisima poput Instagrama i Twittera. Gore pomenuto istraživanje pokazalo je prvi put ove godine i da mlade osobe danas preferiraju YouTube od tradicionalnog TV-a, ali čak 53% njih nije bilo svesno činjenice da su njihovi idoli (vlogeri) plaćeni za promociju određenog sadržaja – bez jasne naznake da se radi o sponzorisanom sadržaju.

Sponzorisan sadržaj nije zaobišao ni domaće Jutjubere od kojih danas mnogi reklamiraju brendove.

Sponzorisan sadržaj nije zaobišao ni domaće Jutjubere od kojih danas mnogi reklamiraju različite brendove iz sveta mode, gejminga i tehnike.

Američki FTC posebno je kritikovao Google još pre zbog YouTube Kids aplikacije koja je namenjena isključivo mališanima, a koja ne razdvaja zanimljiv sadržaj (crtaće) od reklama – samim tim i veći engagement među ovom ciljnom grupom. Slične kritike upućene su i Instagramu te Twitteru, kao društvenim mrežama koje ne ulažu dovoljno napora kako bi razdvojile običan od plaćenog sadržaja.

Činjenica je da tinejdžeri danas prate svoje idole isključivo online, te veruju onome što kažu ili javno podrže. Ipak, velika većina takvih postova nije označena kao sponzorisana, a mlade osobe nesvesno postaju žrtve prikrivenog oglašavanja na različitim servisima, društvenim mrežama, a pre svega mobilnim aplikacijama kao prostoru koji za njih predstavlja “početnu stranicu” Interneta.

Izvor: Netokracija.rs