Treba li Facebook razmišljati o uvođenju ćelije pod[NASLOVA]?

Treba li Facebook razmišljati o uvođenju ćelije pod[NASLOVA]?

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Posljednjih mjeseci svima koji svakodnevno lutaju bespućima društvene mreže koja je osvojila svijet, sve češće “upadaju u oči” naslovi pisani TISKANIM slovima, a nerijetko su tu i uglate zagrade.

Kroz razmišljanje o ovoj temi pregledao sam nekoliko Facebook stranica koje ih gotovo svakodnevno koriste, zapitkujući se – čemu to? Zaključak je u biti vrlo jednostavan. U masi sadržaja News feeda i manjku organskog dosega istog, vlasnici Facebook stranica iz raznih područja društva i djelovanja pokušavaju na sve moguće načine doskočiti kvalitetnijem dosegu pomoću nekoliko alata. A podnaslov posta je samo jedan od njih. Pa da vidimo nekoliko primjera korištenja.

Koriste ih mediji

Mediji zbog velike količine na Facebook dijeljenih vlastitih vijesti za čitatelje imaju potrebu dodatni istaknuti posebno važne ili interesantne informacije. Ponekad je to zanimljivost, zna biti i komentar medija na određenu situaciju, povremena ekskluziva ali i isticanje fotogalerije. Takav primjer je na Facebook stranici medija LIKACLUB.eu, koji je redovitu fotogaleriju petkom istaknuo na način isticanja teme kategorije [GOSPIĆKI PLAC].

slika-1

Koriste ih javne ličnosti
Kad smo već kod Like, za primjer korištenja uglatih zagrada na Facebook stranicama javnih ličnosti pronašao sam i kod sportaša Iz Like. Riječ je o sportašu Boži Starčeviću koji je najavio temu objave riječima [BUNDESLIGA], čime je direktno rekao o čemu je riječ na snimci koja slijedi unutar objave.

slika-2

Koristi ih politika
Političke stranke vrlo često počinju postove s uglatim zagradama, cilj je vjerojatno istaknuti svoju političku poruku. Ponekad je to politička reakcija, prigodna čestitka, a nerijetko i kratko isticanje problematike objave. Primjer sam našao kod hrvatske političke stranke – konzervativaca. Rječju [CENZURA] istaknuli su problem koji je objašnjen kroz ostatak posta i na linku.

slika-3

Kao što vidimo kroz ova tri primjera, uglate zagrade I TISKANA SLOVA koriste svi. Kako i zašto, ne može se točno definirati. Jednostavno svaka stranica ima svoje razloge korištenja i ne postoji unificirano pravilo kada se uglate zagrade koriste a kada s druge strane ne. Međutim, jedno je sigurno.

Svi povremeno (a neki I stalno) koriste uglate zagrade I TISKANA SLOVA za naslove svojih postova. Tim smjerom razmišljanja dolazim do zaključka da je možda došlo vrijeme kad bi Mark Zuckerberg ili njegov tim za razvoj, trebali početi razmišljati o posebnoj ćeliji/polju unutar Facebook posta koji bi najavio temu. Možda bi Facebook bio uredniji, a korisničko iskustvo fanova kvalitetnije i točnije. A bi li se to odrazilo na organski doseg? Čisto sumnjam. 

Ako jednog dana doživimo ćelije/polja, sjetimo se ovog malog bloga!

ante2Autor: Ante Fumić, CEO LIKACLUB.eu, Direktor PRiLIKA, Community manager LIKACLUB.eu

 

 

 

 

Foto naslovna: yayimages.com

(Visited 172 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE