U Srbiji se rađa “Globalno Selo”

U Srbiji se rađa “Globalno Selo”

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

TEDx je svetski najprepoznatljiviji konferencijski format i par TEDx-a se do sada održalo  u našim najvećim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš. Međutim, sledeće subote (16.09.) ova konferencija će se održati na jednom neočekivanom mestu – Mokrinu. TEDxMokrin je prvi put u regionu da se ova konferencija održava van urbanih centara, tačnije u jednom malom vojvođanskom selu.  Tema same konferencije je “Globalno Selo” i na 10 predavanja, prikazaće se pozitivni primeri ljudi koji su iz ruralnih sredina uspeli da postignu impozantan uticaj ili uspeh.

U Srbiji svake godine umre ili napusti zemlju  oko 40.000 stanovnika više nego što se rodi ili doseli. Od toga je u Vojvodini taj broj 12.000. Dakle, svake godine nestane po jedna varoš, veličine Negotina ili Bačke Palanke.  Oko 40% stanovništva Srbije živi u selima a od ukupno 4.700 sela a 1.200 se smatra da je u fazi nastajanja.

Internet postepeno demokratizuje tržište rada i radni prostor. Danas je moguće raditi na svetski relevantnim stvarima od svuda na svetu, dokle god si online. I kako se smanjuje nejednakost među zemljama, tako se smanjuje i nejednakost izmedju urbanih i ruralnih sredina. Ideja TEDxMokrina je da pokaže priče i ideje koje su uspele da se probiju ili uprkos ili zahvaljujući tome što su započete u ruralnim sredina.” — kaže organizator TEDx-a Ivan Brkljač.

Više informacija o TEDxMokrin-u možete saznati na oficijalnom TEDx sajtu, a sama konferencija počinje u 10.00 časova u Mokrin House-u, našem prvom ruralnom coliving prostoru .

(Visited 43 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE