Zastrašujući projekat: Facebook planira da čita naše misli

Zastrašujući projekat: Facebook planira da čita naše misli

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Kompanija Facebook najavila je u aprilu vrlo ambiciozan plan – da u budućnosti čita misli korisnika svoje društvene mreže.

Tehnološki gigant trenutno radi na razvoju hardvera koji će omogućiti korisnicima da šalju reči iz svog mozga u kompjuter samo pomoću svojih misli.

“Zvuči nemoguće, ali je bliže stvarnosti nego što mislite. Ovaj sistem bi mogao da bude dostupan za svega par godina”, rekla je Redžina Dugan, šef Facebookovog tima Building 8 koji radi na ovoj tehnologiji.

Dugan je dodala da će tehnologija čitanja misli omogućiti korisnicima triput brže kucanje nego tastatura smartfona.

Govoreći na Media Lab konferenciji Tehnološkog instituta u Masačusetsu u ponedeljak, direktor projekta i neurolog Mark Ševije izneo je nekoliko zanimljivih detalja u vezi sa funkcionisanjem novog sistema.

Njegov tim će koristiti neinvazivne senzore za detektovanje moždanih signala, povezanih sa mislima o reči koje osoba izgovori. Napredni kompjuterski algoritmi zatim će ustanoviti koje je sve reči korisnik želeo da izgovori. Završnu reč imaće veštačka inteligencija, koja će utvrditi na koju reč je korisnik mislio.

Building 8 će takođe koristiti tehnologiju zvanu difuzna optimalna tomografija, koja će na moždano tkivo emitovati svetlost frekvencije blizu infracrvenoj i čitati aktivnost neurona na osnovu rasprostiranja svetlosti.

Ševije je otkrio da je Facebook pribegao ovoj meri jer se pokazalo da korisnici nerado koriste glasovnu opciju slanja poruka u blizini drugih ljudi, iako predstavlja znatno brži način za kucanje od tradicionalnog.

Takođe, Facebook nije jedina kompanija koja radi na razvou tehnologije čitanja misli. Dugan, koja se ranije nalazila na čelu DARPA-e, kaže da je ta organizacija investirala ogromne količine novca u tehnologije zasnovane na povezivanju korisnika sa kompjuterom pomoću misli sa ciljem lečenja mentalnih bolesti i povratka pamćenja koje su vojnici izgubili u ratu.

Ranije ove godine, direktor kompanija Tesla i SpaceX Ilon Mask predstavio je novu kompaniju Neuralink, iza koje stoji ideja povezivanja ljudskog mozga sa mašinama preko uređaja koji su jedva vidljivi ljudskom oku, a sličnu ideju ima biznismen Brajan Džonson iz Silicijumske doline.

Facebookov krajnji cilj je izgradnja onlajn sveta koji će se činiti realnijim od sadašnjih sistema virtuelne stvarnosti.

Izvor: Gizmodo
Foto: Pexels

(Visited 63 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE