10 skrivenih opcija pametnih telefona za koje niste znali

10 skrivenih opcija pametnih telefona za koje niste znali

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Pametni telefoni su tako brzo i iznenada ušli u naše živote da nismo ni imali vremena da otkrijemo sve opcije koje nam oni pružaju. Pored toga, svakog dana pojavljuju se sve noviji i napredniji modeli, sa mogućnostima koje su skoro pa neograničene. Stoga vam danas otkrivamo neke trikove za koje sigurno niste znali. Bićete oduševljeni!

1. Dva prozora istovremeno samo jednim dodirom

Želite da istovremeno čitate knjigu i koristite rečnik, slušte muziku i kucate poruke? Neki telefoni pružaju vam i ovu mogućnost, tako što ćete otvoriti željenu aplikaciju, a zatim pritisnuti i zadržati dugme za listu zadataka (Task list), koja se uglavnom nalazi desno. Ipak, ova opcija dostupna je uglavnom u novijim verzijama Androida.

2. Preuzimanje video i audio snimaka sa YouTube-a

Prema pravilu, “Google” ne dovoljava preuzimanje snimaka sa YouTube sajta. Međutim, postoji mnoštvo nezavino razvijenih aplikacija, bilo proverenih (“TubeMate”), bilo novih, koje vam mogu ovo omugućiti.

3. Pretvorite telefon u digitalnu vagu

Svoj telefon moćete iskoristiti i da izmerite težinu manjih objekata, zahvaljujući posebnim aplikacijama razvijenim u tu svrhu, kao što je “Working Scale Free”. Jednostavno ih instalirajte, kalibrirajte malim objektom čiju težinu znate, kao npr. novčić i vaša vaga je spremna.

4. Korišćenje mapa bez interneta

Korišćenje interneta u romingu je preskupo, ali šta ako vam se dogodi da se izgubite i neophodna vam je elektronska mapa sa navigacijom? Najbolje rešenje je da preuzmete mapu na telefon, i ona će raditi sa isključenim internetom ako vam je uključen GPS, i to bez ikakvih dodatnih troškova.

5. Bezbedni režim

Bezbedni režim možete iskoristiti kada želite da popravite telefon i uklonite štetne aplikacije. Kako biste omogućili ovaj režim, uključite telefon ili tablet, zatim ponovo pritisnite taster za uključivanje i zadržite. Kada se pojavi meni, pritisnite i zadržite dugme za isključivanje. Kada se pojavi opcija za bezbedni režim (Safe mode), pritisnite OK.

6. Plaćanje telefonim umesto karticom

Pomoću opcije NFC, koju ima većina telefona, možete povezati svoju karticu sa telefonom i njime plaćati svuda gde je omogućeno beskontaktno plaćanje.

7. Skener koji je uvek pri ruci

Da li ste znali da možete skenirati bilo koji dokument ili fotografiju pomoću telefona? Neke kamere već imaju ugrađenu ovu opciju, ali možete i preuzeti odgovarajuću aplikaciju sa interneta, npr. “CamScanner” koja će ne samo skenirati već i automatski sačuvati vaš dokument na mreži i omogućiti da ga šaljete kome poželite.

8. Neograničena pretraga

Uz aplikaciju pod nazivom “Google Googles” možete pronaći šta god poželite. Razlika je u tome što ne morate kucati ključne reči, već umesto toga koristite kameru svog telefona. Ovo je naročito zgodno kada pretražujete nešto vezano za hranu, slike, barkodove i slično.

 

9. Kloniranje aplikacija

Na najnovijim verzijama Androida nalazi se opcija “AppCloner”, odnosno “Kloniranje aplikacija”. Ova opcija biće vam od koristi ako koristite društvene mreže sa više različitih naloga. Ako vaš telefon nema ovu opciju, možete je preuzeti sa interneta.

10. Povezivanje dva telefona

Kao što svoj telefon možete povezati sa nekim drugim uređajem, poput računara, možete ga povezati i sa drugim telefonom. Za ovo će vam biti potreban mikro USB kabl i ženski USB adapter. Nakon što ih telefon prepozna, možete bezbedno povezati vaša dva uređaja.

Izvor: Fokuzz
Foto: Pixabay

(Visited 137 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE