5 klišea koji poslodavci ne vole da vide u CV-ju

5 klišea koji poslodavci ne vole da vide u CV-ju

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Kada dođe vreme da poslodavci pročitaju CV-jeve kandidata, nailaze na monotone poslovne biografije koje su nalik jedna drugoj. Ima malo onih koje se razlikuju, i nisu sve dobre. Često se upotrebljavaju reči kao što su – orijentisan ka rezultatima, motivisan, vredan, odgovoran…

Sajt Business Insider napravio je listu reči koje treba izbegavati, kao i savete kako da ih na najbolji način zamenite.

Jake komunikativne sposobnosti
Poslodavci kažu da ovu frazu vide u skoro svakom motivacionom pismu ili CV-ju. Problem je (i ironija) u tome da im to ništa ne govori o sposobnosti osobe da komunicira. Uklonite ovu frazu i zamenite je dokazom. Recimo da ste vodili tim ljudi ili da ste bili odgovorni za newsletter vaše kompanije.

Orjentisan ka rezultatima
„Ne bih da zvučim smešno, ali moja reakcija kada vidim „orjentisan ka rezultatima“ u CV-ju je – Nadam se. Šta bi drugo bio? Ovaj kliše jednostavno objavljuje nešto očigledno, i koristi vaš dragocen prostor u CV-ju. Umesto da kažete „orjentisan ka rezultatima“, pokažite dokaz u vidu vaših rezultata koje ste postigli a koji će demonstrirati vaš trud i dostignuća,“ rekao je za Business Insider, Brian de Haaff ispred kompanije „Aha!“.

Motivisan
Ne morate reći potencijalnom poslodavcu da ste motivisani. Umesto toga, neka vaš rad pokaže ono što poslodavac treba da vidi. „Ono što je važno, ako niste motivisani, ko će vas motivisati? Motivacija dolazi iz unutrašnjih aspiracija ne od poslodavaca,“ kaže Brian de Haaff.

Timski igrač
Umesto da to napišete, navedite primere koliko ste dugo bili u timu, da li ste bili na čelu nekog tima… Koliko ste dugo bili na jednom radnom mestu takođe može da posvedoči kakav ste timski igrač.

Guru
Sagovornik Business Insidera kaže da sve češće vidi ovu frazu u CV-ju. „Možda razvijate ekspertizu u određenoj oblasti, ali ako nemate doktorsku titulu ili niste izdali opus o određenoj temi, niko vas neće smatrati guruom u vašoj oblasti. Ako je to i slučaj, ne biste konkurisali za posao, bili biste konsultant i vodili biste sopstvenu kompaniju. Većina poslodavaca traži ljude koji su spremni da uče i da napreduju – gurui im nisu potrebni,“ zaključuje Brian de Haaff.

Izvor: BIZLife/Business Insider

Foto: Pixabay

(Visited 218 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE