Japan će do 2025. imati pametne brodove!

Japan će do 2025. imati pametne brodove!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Japanske brodske kompanije planiraju da do 2025. godine počnu da koriste “pametne brodove“, koji će se kretati pomoću veštačke inteligencije. Ta tehnologija biraće najbezbednije i nakraće rute i štedeti gorivo, objavio je BBC.

Veštačka inteligencija će se koristiti i za predviđanje kvarova i drugih problema koji bi mogli pomoći da se smanji broj pomorskih incidenata.

Kompanije planiraju da izgrade oko 250 samo-navigacijskih brodova.

Očekuje se da će ovakav razvoj tehnologije koštati stotine miliona dolara.

Transportne kompanije Mitsui OSK Lines i Nippon Yusen rade sa brodograditeljima, uključujući kompaniju Japan Marine United, s kojima će podeliti i troškove i razmeniti stručnost.

Nippon Yusen već radi na tehnologiji koja omogućava brodovima da koristi podatke za procenu rizika sudara. Takođe rade sa norveškom pomorskom kompanijom DNV GL za prikupljanje i analizu podataka o stanju brodova i njihovih performansi.

Japan Marine United razvija sličan sistem za analizu podataka s ciljem dijagnostikovanja kvarova pre nego što se dese.

Prvi brodovi će zadržati malu posadu da nadgleda određene operacije, ali postoje planovi za razvoj potpuno autonomnog plovila u budućnosti.

Kompanija Rolls-Royce najavila je prošle godine planove za razvoj broda bez ljudske posade, počevši od onih na daljinsko upravljanje koji bi mogli biti operativni od 2020. godine.

To se dešava. Nije pitanje da li će, nego kad će“, rekao je jedan od potpredsednika Rolls-Royce Oskar Levander.

Komercijalni brod na daljinsko upravljanje imaćemo do kraja ove decenije“, rekao je Lavander.

Izvor: N1

(Visited 41 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE