Kako da izaberete najsigurniju lozinku?!

Kako da izaberete najsigurniju lozinku?!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Koliko se lozinki dnevno morate prisetiti? Pet? Deset? A koliko ih je zaista jedinstveno i u skladu s preporukama stručnjaka za sigurnost računara? U nastavku pročitajte nekoliko korisnih saveta u vezi sa formiranjem i korišćenjem lozinki na različitim nalozima…

Lozinka “lozinka” ili 123456

Verovali ili ne, ali istraživanja pokazuju kako korisnici najčešće biraju najjednostavnije lozinke poput “lozinka” odnosno “password” ili 123456. Delom jer su lenji za smišljanje lozinke koja bi bila komplikovanija, a delom jer uz sve ostalo što moraju pamtiti svakog dana, ne žele pamtiti i nasumičan red slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Stručnjaci za računalnu sigurnost već godinama upozoravaju kako su kratke lozinke, sastavljene od uobičajenih reči najlakše za otkrivanje i probijanje. A kako je glavni zadatak lozinki zaštititi neke podatke, zaista bi se trebalo malo više da se potrudite prilikom njihovog osmišljavanja.

Dobra lozinka vs. Loša lozinka

Ono što čini lozinku dobrom i dovoljno jakom da zaštiti nas i naše podatke od hakera? Nasumičnost i jedinstvenost. Da pojasnimo. Jaka lozinka treba da bude duga barem 15 znakova i sastojati se od (naizgled) nasumične kombinacije malih i velikih slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Problem je što korisnici, kad se i potrude napraviti takvu lozinku, najčešće posrnu na drugom koraku, a to je da za svaki račun osmisle novu, jedinstvenu lozinku. Pa se događa da istu lozinku u kombinaciji s istim korisničkim imenom ili imejl adresom koriste i za pristup različitim društvenim mrežama, ali i za pristup osetljivim podacima na svom računaru. Time ponovno ugrožavaju sigurnost svojih podataka jer je dovoljno da samo na jednom računu hakeri otkriju njihovu lozinku pa da odjednom imaju pristup svim računima dotičnog korisnika.

Kako olakšati svoj život?

Uz pomoć softvera kao što su “menadžeri za lozinke” koji će za vas odraditi taj težak posao osmišljavanja i pamćenja lozinki. Ali ponekad i takvi programi imaju propuste koje hakeri mogu iskoristiti. Zato je dobro rešenje, gde god je to moguće, aktivirati duplu autentifikaciju. Ona se sastoji od kombinacije lozinke i još barem jednog načina identifikovanja – dodatnog koda koji se svakodnevno menja, skeniranja otiska prsta pa do korištenja posebnog USB tokena. Treba da vodite računa da lozinke koje jednom osmislite ne bi trebalo da traju večno. Dobra je praksa svakih nekoliko sedmica promeniti lozinku kako biste bili sigurni da su vaši podaci zaista zaštićeni.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Foto: Pixabay

(Visited 46 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE