Lični stav: 7 razloga zašto podržavam Anu

Lični stav: 7 razloga zašto podržavam Anu

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Sa većinom stvari o kojima Ana govori u svom ekspozeu, a vezane su za nove tehnologije, Srbija kasni deceniju ili dve, to je tačno. U razvijenom svetu, sa kojim se trudimo da budemo u toku i po načinu života i po dostignućima, većina tih tema je apsolvirana i deo svakodnevice. Zašto je onda ipak dobro što su se takve teme našle u programu buduće premijerke? Prvo, zato što je bolje i kasno, nego nikad. Drugo, zato što su digitalizacija, uvođenje novih tehnologija i tehnološka transformacija našeg društva, osnovni preduslovi ne samo za napredak – već za opstanak Srbije.

Jeste, u ekspozeu se ne pominju neke važne stvari, koje su možda zaista trebale tamo da se nađu. Ali u njemu ima toliko stvari koje se nikad ranije nisu pominjale – i to je osnovna vrednost tog dokumenta!

Reakcijama, pitanjima, istupima, kritikama koje stižu od opozicije sam, blago rečeno, razočaran. Kroz bedne floskule, bavljenje (a čime drugim nego) kanalizacijom i sramotne kvalifikacije, opozicionari su listom pokazali da pojma nemaju o tome šta je digitalizacija, šta su nove tehnologije i šta mogu da znače za Srbiju. Svojim izjavama su plastično demonstrirali svoje neznanje, pa time ujedno i dali obrazloženje za svoj dosadašnji nerad i/ili nedostatak zanimanja za ove teme.

Ni pripadnici aktuelne vlasti se nisu do sada baš proslavili poznavanjem tematike. Ali, oni koji optužuju premijerku da je nova Vlada zadržala iste likove i zameraju manjak kadrovskih reformi u Vladi, zanemaruju realnost političke scene u Srbiji. Neozbiljno je očekivati da Ana „prepakuje“ sastav Vlade bez uvažavanja takve realnosti. Pre će biti da poseduje dovoljno hrabrosti da u takvom okruženju uradi najbolje što može.

U poslu koji joj predstoji sigurno može računati na pomoć IT zajednice. Postoje i teme oko kojih se ne slažemo i oko kojih ćemo žestoko ukrstiti argumente, ali po prvi put ikada u Srbiji – postoji otvoren kanal za ozbiljnu komunikaciju između IT industrije i Vlade RS. I to sa nekim kome pomoćno osoblje ne štampa e-mail poruke svakog jutra. Sa nekim ko zna šta je digitalizacija, šta je gejming i sve one ostale reči kojih se plaše naši političari.

Sedam razloga zašto podržavam Anu:

– Fokusirana je na prave teme
-Ne plaši se izazova
– Spremna je da razgovara
– Digitalno je pismena
– Nestranačka je ličnost
– Poseduje zavidan nivo znanja, ali istovremeno
– Spremna je da uči

Malo li je u Srbiji danas?

Autor: Milan Šolaja, CEO @ Vojvodina ICT Cluster

(Visited 277 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE