NASA otkriva kako ostati smiren u najstresnijim situacijama

NASA otkriva kako ostati smiren u najstresnijim situacijama

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Pol Hil, direktor leta NASA-e, tokom karijere naišao je na brojne stresne situacije, pa je nedavno svima otkrio najveće tajne svog zanata.

Pol Hil je 2001. spasio svemirsku misiju od sigurne propasti. Kada je saznao da je sistem hlađenja na svemirskom šatlu Discovery prestao da radi, bio je savršeno svestan da je mogao da pobije celu posadu Međunarodne svemirske stanice.

U tom trenutku, Hil je shvatio da su logika i oslanjanje na dosadašnja iskustva ključ uspeha, izveštava Business Insider, a prenosi tportal.

Nakon desetine složenih svemirskih misija i još većeg broja rizičnih situacija, direktor kontrole letenja u NASA je razvio niz strategija i mentalnih vežbi za borbu protiv stresa.

Svi se bolje koncentrišu i generalno su opušteniji kada analiziraju podatke, razgovaraju međusobno i s direktorom leta putem centra za komunikaciju i konačno, donose ključne odluke“, kaže Hil.

Tako su na primer tokom gore spomenute krize analizom podataka potvrdili da je sistem za hlađenje u svemirskoj letelici imao višak vlage.

Da nismo rešili situaciju na pravilan način, izgubili bismo letelicu“, priseća se Hil.

Nakon što je kriza privedena kraju, upravnik svemirskog programa došao je i pohvalio ceo kontrolni tim.

U tom trenutku sam bio mentalno odvojen od onog što se zbiva i pomislio sam, ovi ljudi zbilja rade super posao. Sve vreme sam bio koncentrisan na pravu stvar, na zadatak“, naglašava.

Ključ uspeha

Ovo je zapravo metoda koju kontrolori letenja koriste kako bi se nosili s potencijalno katastrofalnim situacijama. Svaki put kada bi došlo vreme za odluku, usredsredili bi se na niz pitanja.

Šta sve znaju i šta sve ne znaju o situaciji u kojoj se nalaze?

Šta sakupljeni podaci govore o kriznoj situaciji?

Koja je najgora stvar koja bi se mogla dogoditi?

Ima li tim dovoljno informacija i na koji način ih mogu dobiti?

Koji su prvi koraci koje treba preduzeti, a da misija napreduje uz maksimalnu sigurnost svih učesnika?

Hil takođe naglašava da nipošto ne smemo iskustvima iz prošlosti da dopustimo da utiču na sagledavanje i shvatanje novih, i da ste kroz ovo već tri puta prošli, kao i da će metoda koju ste koristili biti korisna i danas.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

(Visited 56 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE