Digital 2017 – Ejub Kučuk: Ne mislim da je odrastanje na društvenim mrežama ključno za poznavanje i preuzimanje neke industrije

Digital 2017 – Ejub Kučuk: Ne mislim da je odrastanje na društvenim mrežama ključno za poznavanje i preuzimanje neke industrije

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Četvrtu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2017 – trajaće 2 dana – 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana – Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i Džulija Patriša Fini, ambasadorka Australije u Beogradu, a drugog dana – Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Drugog dana konferencije, u petak 7. septembra, u panelu “Millennialsi u regionu žilavih baby boomersa: Zašto kasni smena generacija na medijskoj i marketinškoj sceni” učestvovaće i Ejub Kučuk, strateški konsultant za oglašavanje, PR, društvene medije, kriznu komunikaciju, političko oglašavanje i upravljanje reputacijom

Kako gledate na to što kasni smena generacija na medijskoj i marketinškoj sceni? Da li su mladi odlučili da pre rade za strane kompanije i agencije i šta je razlog tome?

– Pitanje je jako teško, mnogo je odgovora, a vjerovatno nijedan nije tačan, ali znanje, lova, iskustvo i networking bih najprije izdvojio kao razloge. Prije 6-7 godina pojavilo se jako mnogo digitalnih agencija čiji su osnivači bili jako mladi ljudi. Zaprepastili su nas svojim znanjem, na brzinu osvojili simpatije, kreirali jako dobre digitalne kampanje…, a onda su stali i izgubili se iz više razloga:
• preskočili su ili su mislili da mogu preskočiti neke korake u poslovnoj, kreativnoj, iskustvenoj evoluciji koju svi moramo proći. S druge strane, zatekli su one koji upravljaju tržištem i koji nisu još toliko evoluirali da shvate šta sve mladi znaju. I onda smo došli do situacije da mladi koji znaju sve o digitali, da nude fenomenalne kampanje, a da ne mogu objasniti onima koji upravljaju novcem da su njihove strategije bolje od znanja i perfoermansi velikih, tradicionalnih marketara.
• Njihove su strategije previše bile oslonjene na digitalno komuniciranje, na ideje i savremene tehnologije, u potpunosti su podcijenili važnost i snagu tradicionalnih medija. Ne smijemo zaboraviti da se u zemljama odakle potiču veliki brendovi, novine i časopisi se još uvijek čitaju (zasigurno to brand manageri rade), radio sluša, a TV gleda. Posljednje godine su pokazale da se cijela industrija daleko sporije transformiše nego što bi mnogi, koji su tek ušli u industriju oglašavanja i koji su digitalno opredijeljeni, željeli. Tu negdje nastane frustracija mladih jer ih “budžetlije” ne razumiju, a i frustracija velikih jer ovi mladi ne kontaju značaj dobrog članka, objave u TV vijestima, sponzorstva na radiju, billboarda i ostalih OOH sredstava kad čekamo u kolonama pa “piljimo” u poznate ličnosti koje drže proizvod u ruci, degustacija bez kojih ne možete lansirati novi prehramben proizvod ili piće. Čak i u digitalnom svijetu “referrals” i direktne posjete bazirane na reputaciji donose daleko bolje rezultate od posjeta koje dodju putem oglašavanja.
• Veliki igrači, tradicionalne agencije i senior kadar koji decenijama upravlja novcem se daleko brže transformisao i “pojeo” male, mlade i neiskusne, da ovi ni danas nisu svjesni šta se dogodilo. Večina “tradicionalnih velikih igrača” je pokupilo kadrove malih agencija koje nemaju nikakvu lojalnost . Gdje nisu mogli preuzeti ljude, preuzeli su agencije jer mladi nisu napravili nikakvu akumuluaciju kapitala, ali su vidjeli lijepi život u velikim agencijama. Neke su zakočili dobrim odnosom s vlasnicima budgeta (networking iz prve rečenice 🙂 ), pa su mladi i mali morali da se uklope u industriju gdje vladaju stari, dobro umreženi, bogati i veliki.
• Posljednja tačka, ali možda i najvažnija, je da večinu mladih, roditelji i škola nisu naučili da rade od jutra do sutra, nisu ih naučili šta znači sticanje iskustva koje traje jako dugo i da novac dođe kada neki profesionalac u sebi skupi znanje, iskustvo, veze te da iz toga proističe kvalitetno strateško planiranje. U želji da se što prije “opare” oni skaču s cvijeta na cvijet, zbog novca mijenjaju agencije, profesije, a za par godina postanu oni koji znaju svasta pomalo i nista kako treba.
Rapisao sam se više nego što sam mislio, a nisam ni na početku. Tema je jako široka i kompleksna, pa ću stati prije nego nekoga naljutim :-).

U nekim oblastima bili ste najmlađi, ali opet uspešni. Kako ste tada na to gledali?

– Da, bio sam najmlađi u mnogo oblasti, jako mlad sam stvorio veliki biznis, ali nikad nisam o sebi imao preveliko mišljenje. Bio sam sretan zbog šanse da radim s najboljim, da učim od najboljih, po cijelu noć nisam mogao spavati nakon sastanka sa ljudima koji su decenijama duže od mene u oglašavanju. Mene nikad nije interesovala veličina biznisa, niti novac koji obrćemo, niti pozicija na tržištu. Kao tada i danas me pokreću izazovi, ono što naučim o brendovima i proizvodima, način ponašanja ciljnih skupina, način uticanja na njihovu svijest i podsvijest te pozicioniranja proizvoda i brendova koje promoviram kao “top of mind”. Uvijek su me interesovali procesi, uspjeh kampanja, podizanje prodaje ili osvajanje izbora. Tako bi trebalo biti :-). Jedino što se kod mene promijenilo je da, nakon svega, mnogo više cijenim starije i iskusnije od sebe.

S obzirom na to da su milenijalci odrasli na društvenim mrežama, vidite li njih kao buduće kreatore sadržaja i kao bitan faktor u istraživanju tržišta?

– Ne mislim da je odrastanje na društvenim mrežama ključno za poznavanje i preuzimanje neke industrije. Da bi neko kreirao sadržaj koji je relevatan za ciljne skupine i dalje je veoma važno da ima uređivačke sposobnosti, da zna prepoznati pravu temu, da zna kako se pravi sadržaj, da ovlada različitim tehnologijama i opremom za snimanje sadržaja, da ima iskustvo u radu i da strateški razmišlja o brendu te kako vrijednosti brenda da prenese na sadržaj koji kreira… Ne smijemo zaboraviti da komunikacija ne ovisi o ljudima koji kreiraju, nego o onima koji odlučuju o sadržaju koji se kreira i za koju ciljnu skupinu se kreira. Bez obzira kojoj generaciji pripadali, vlasnici budgeta vide svijet kroz povečanje svijesti o brendu, komuniciranju pozitivnih vrijednosti, izbjegavanju kriznih situacija, a sve sa ciljem povečanja prodaje i profitabilnosti koju traže dioničari (99% najvećih oglašivača, medija i najvećih agencija su dionička društva). I da, mislim da su oči uprte u društvene mreže i Facebook, a ja u svojoj kući vidim da su YouTube i Netflix ubjedljivo dva največa brenda kod mladih osoba.

Smatrate li, s druge strane, da su domaće regionalne kompanije shvatile koliko su velika i značajna ciljna grupa upravo milenijalci?

– Nego šta nego su shvatili. Svaka kompanija koja ima rast prodaje i profitabilnosti zasigurno jako dobro poznaje svoje ciljne skupine, vrijednosti koje im treba približiti, proizvode i usluge koje im treba ponuditi, kako prodati, kako upravljati skladištem i rezervama… Naše je samo da im upakujemo poruke, da im predložimo, a ponekad da realizujemo kreativne i strateške pristupe najsigurnijeg, najpovoljnijeg i najučinkovitijeg dosega do ciljnih skupina koje nam zadaju. Oni koji nemaju rast prodaje i profita, zasigurno griješe u mnogo više stvari nego što je to oglašavanje :-).

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com

(Visited 25 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE