Instagram testira opciju koju su korisnici dugo čekali

Instagram testira opciju koju su korisnici dugo čekali

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Instagram je prešao put od cool aplikacije za deljenje atraktivnih (filtriranih) fotografija do platforme vredne više desetaka milijardi dolara koja je za deo njenih korisnika postala fabrika novca.

Poznati korisnici poput pevača i sportista, ali i internetske zvezde i tzv. influenceri koje na ovoj mreži prate stotine hiljada i milioni ljudi postali su zanimljivi sponzorima koji im plaćaju velike količine novca za objave u kojima se prikazuju ili spominju njihovi proizvodi ili usluge. Dakle, za samo jednu fotografiju na kojoj je prikazan proizvod ili njegovo spominjanje u komentarima popularni korisnici na ovoj mreži mogu dobiti stotine ili čak hiljada dolara.

Međutim, problem u takvim objavama je što korisnici Instagrama ne znaju da zvezde koje prate na toj mreži možda uopšte ne koriste te proizvode, već su za takve objave dobili veliki novac – sponzorisane objave prikazane su kao i sve druge fotografije na ovoj mreži i nigde se ne spominje da je reč o reklami. Zbog ovakvog načina prikrivenog oglašavanja, Federal Trade Commission (FTC) ranije ove godine poslala je pisma upozorenja brojnim influencerima s Instagrama u kojima su ih upozorili kako treba da razlikuju klasične objave od onih za koje dobijaju novac, te su im savetovali da u budućnosti uz takve objave stavljaju hashtagove #ad ili #sponsored.

U Instagramu su odlučili da reše ovaj problem nezavisno o FTC-u te su počeli s testiranjem označavanja sponzorisanih objava – korisnici koji sarađuju s kompanijama unutar objava za koje su plaćeni moći će da taguju taj brend, a kada brend potvrdi partnerstvo u vrhu iznad fotografije nalaziće se oznaka “paid partnership” i ime brenda čiji se proizvod ili usluga reklamiraju.

Ova se mogućnost označavanja sponzorisanih objava trenutno testira s delom poznatih osoba i brendova i, ako se testiranje pokaže uspešnim, uskoro će se proširiti i na druge korisnike i brendove tako da bi u budućnosti uvek trebalo da znate za koje su objave influenceri dobili novac.

Izvor: Ad Age
Foto: Pixabay

(Visited 104 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE