Osnovana Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu

Osnovana Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Vlada Srbije je formirala Kancelariju za informacione tehnologije i e-upravu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kancelarija će imati zadatak da konsoliduje državne IT resurse, obezbedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude podrška i osnova razvoju elektronske uprave u Srbiji.

Kancelarija počinje sa radom 8 dana od objavlјivanja Uredbe o Kancelariji u Službenom glasniku Republike Srbije, a u roku od 30 dana biće donet pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Za početak rada Kancelarije nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta RS.

Zadatak Kancelarije je da od naredne godine obezbedi smanjenje ukupnih sredstava u budžetu potrebnih za informacione tehnologije obzirom da će se državni IT sistemi objedinjavati i racionalizovati, a jedan od cilјeva je i razvoj sopstvenih informacionih sistema i što manja zavisnost od gotovih-zatvorenih informatičkih rešenja.

Ovo je prvi put da je institucija u čijoj je nadležnosti e-uprava podignuta na nivo kancelarije Vlade, što je dobra vest, jer joj daje veću snagu i bolju poziciju.

Ono što zapada za oko jeste da u pitanju nije samo kancelarija za e-upravu već i za informacione tehnologije. IT je do sada bio u nadležnosti mnogih državnih institucija (Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, itd.), tako da je pozitivno to što će sada biti podignut na jedno mesto koje bi trebalo da pomogne koordinaciju različitih aktivnosti. Naravno, dok je ne vidimo u akciji, postoji i bojazan da dodavanje još jednog aktera na polju IT-a može da razvodnji aktivnosti na tom planu.

Što se tiče Saveta za IT, Startit je iz Vlade dobio informaciju da će se njegovo funkcionisanje nastaviti kao i do sada i da će njime i dalje predsedavati Ana Brnabić.

Ostaje da se vidi kako će Kancelarija funkcionisati u praksi tokom narednog perioda, ali svakako deluje kao pozitivan korak to što će državna institucija za IT po prvi put biti na najvišem nivou — nivou Vlade.

Izvor: Startit

(Visited 112 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE