Putnici su najlakše mete hakerskih napada!

Putnici su najlakše mete hakerskih napada!

Ukoliko Vam se dopada portal Nova Energija, pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji Blogomanija u Habakuku, Pohorje od 08.06. do 12.06. pogledajte ovde

Bežični internet postaje dostupan na svakom koraku a milioni korisnika se obraduju kada na listi dostupnih mreža ugledaju onu koja je otvorena. Iz kompanije Kaspersky Lab kažu da je njihova radost apsolutno iracionalna.

Kompanija Kaspersky Lab je došla do podatka da je svaki četvrti otvoreni Wi-Fi (28 odsto), nezaštićen i da nosi rizik po privatne podatke korisnika. To znači da napadači mogu lako presresti i iskoristiti saobraćaj koji se prenosi putem ovih mreža uključujući poruke, šifre i dokumenta.

Prema sigurnosnoj mreži ove kompanije, 25 odsto svetskih Wi-Fi mreža nema enkripciju ili zaštitu šifri. Drugim rečima, informacije koje se šalju putem njih potpuno su otvorene i druga lica ih mogu lako pročitati. Oko tri odsto hotspot tački koriste sigurnost za šifrovanje podataka WEP (Wired Equivalent Privacy) kako bi vršile enkripciju podataka. Ovaj nepouzdani protokol može biti ometen za nekoliko minuta, korišćenjem alata koji su dostupni besplatno na Internetu.

Blizu tri četvrtine Wi-Fi pristupnih tačaka koriste pouzdaniji oblik enkripcije koja je zasnovana na sigurnosnom protokolima WPA (Wi-FI Protected Access). Napor koji je neophodan kako bi se „uhakovale“ ove mreže zavisi od podešavanja, uključujući i jačinu šifre. Na primer, ukoliko je u pitanju slaba ili javno dostupna šifra (u kafiću), kriminalci mogu da dešifruju bilo koji preneseni saobraćaj.

Prvih dvadeset zemalja koje imaju najviši procenat Wi-Fi hotspot pristupnih tački koje nisu kodirane obuhvataju mnoge popularne destinacije poput Tajlanda, Francuske, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država itd.

Putnici su među najranjivijima zato što koriste najbliže dostupne Wi-Fi hotspot tačke, jer je za mnoge to jedini način da ostanu povezani. U isto vreme, drugo istraživanje ukazuje na to da samo 53 odsto Internet korisnika u Evropi brine o tome da li će njihovi podaci biti presretnuti tokom korišćenja Wi-Fi mreže.

– Savetujemo svim korisnicima da budu oprezni prilikom povezivanja na Wi-Fi. Nemojte koristiti pristupne tačke bez šifri i javne hotspot tačke kako biste obavljali veoma rizične aktivnosti poput onlajn bankarstva, kupovine, prijavljivanja na sajtove ili prenošenja poverljivih informacija. Ukoliko bi neka treća osoba presrela ovaj vid prenosa, to bi moglo dovesti do ozbiljnih gubitaka, uključujući i finansijske. Naravno, strogo preporučujemo korišćenje dodatnih mera poput tehnologije VPN (Virtual Private Network) kako biste se zaštitili – objašnjava Denis Legezo, ekspert za antiviruse u kompaniji Kaspersky Lab.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Pixabay

(Visited 34 times, 1 visits today)

Facebook comments


Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pravila korišćenja sadržaja

Korišćenjem i preuzimanjem materijala i dokumentacije sa sajta, prihvatate u potpunosti uslove i pravila upotrebe koji su opisani u ovom obaveštenju.

 

Delovi sajta i informacije nađene na njemu ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez jasnog navođenja izvora i autora pre samog sadržaja, kao i nakon cele objave.

 

Svi sadržaji i informacije na veb sajtu NovaEnergija.net predstavljeni su čitalaštvu na uvid u najboljoj nameri, i redakcija veruje da su tačni. Međutim, NovaEnergija.net ne pruža bilo kakve garancije u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovorna za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informacija sa ovog sajta. Informacije mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

 

NovaEnergija.net ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica, a koja su vezana linkom sa stranicama veb sajta NovaEnergija.net. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan sajt, vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.

 

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Beogradu, Srbija. Veb sajt NovaEnergija.net zadržava pravo da pokrene postupke i pred sudovima drugih zemalja u cilju zaštite sopstvenih prava.

CLOSE
CLOSE